Pasta z bakłażana (salata de vinete)

salata de vinete pasta z bakłażana

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • mała cebula
  • łyżeczka oleju
  • sól, pieprz
  1. Bakłażany grillujemy na ogniu. Pozostawiamy do ostygnięcia.salata de vinete pasta z bakłażana
  2. Obieramy je ze spalonej skóry* i przekładamy na sitko. Zostawiamy na kilka minut aby obciekły z nadmiaru soku.
  3. Następnie drobno kroimy (krojona wersja u góry) lub miksujemy (zmiksowana na dole w słoiczku) razem z cebulą.
  4. Dodajemy łyżeczkę oleju oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku.

salata de vinete pasta z bakłażana

*Bakłażany można obrać na dwa sposoby. Pierwszy pokazany jest na zdjęciach: chwytamy za zielone ogonek i palcami / nożem usuwamy spaloną skórkę. Drugi sposób polega na rozkrojeni bakłażana na pół i „wydłubaniu” środka łyżeczką.

 

Dodaj komentarz