Tarta z kurczakiem

tarta7Kiedy Twoja druga połówka, która zdecydowanie lepiej zna się na kuchni od ciebie mówi, że jesteś mistrzem tarty i wychodząc rano do pracy prosi, byś to Ty dziś przyrządziła kolację, znaczy to że:
A) naprawdę nie chce mu się dziś siedzieć w kuchni,
B) z przesadą godną kłamstwa chce cię zachęcić do zrobienia czegoś więcej niż zdjęcia tego, co masz na talerzu,
C) naprawdę dobrze ci to wychodzi.

Każda kobieta, która ma w domu gotującego faceta zrozumie, przed jakim wyzwaniem stoi za każdym razem gotująca ONA. W tym domu gotowaniem zdecydowanie zajmuje się ON, ja jeśli pojawiam się w kuchni, to najczęściej uzbrojona w kolorowe foremki i czekoladę (zawsze pojawiam się tam uzbrojona w aparat i dokumentująca kolejne etapy powstawania pyszności, które ON przyrządza :-)) Uwielbiam eksperymentować ale cukierniczo.
No ale nie tym razem. Tym razem tarta. Na słono.

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki
  • 1 żółtko
  • pół kostki masła
  • 3, 4 łyżki wody
  • szczypta soli

Dziś w menu tarta z kurczakiem i kawałkami brokuła w zalewie jajeczno-śmietanowej, więc potrzebne nam będą też:

  • mały pojedynczy filet z kurczaka
  • brokuł (nie cały, kilka cząstek, ja zużyłam pozostałą po wczorajszej chińszczyźnie połówkę, jeśli ktoś nie lubi brokuła to może być też kalafior)
  • 3 jajka
  • mały kubeczek śmietany 150g
  • 150g sera żółtego
  • papryka, pieprz lub inne przyprawy do przyprawienia kurczaka

1. Ciasto na słoną tartę jest standardowe: ugniatamy mąkę, masło (zimne, nie stopione), dodajemy kilka łyżek wody i szczyptę soli. Jeśli macie czas warto włożyć ciasto do lodówki, na minimum pół godziny, a najlepiej na godzinę.

2. W tym czasie przygotowujemy brokuły i kurczaka. Brokuł obgotowujemy w wodzie, kurczaka smażymy na patelni. Kurczaka możecie doprawić wedle upodobań, mnie dziś naszło na lekko paprykowy smak (papryki dodałam też później do śmietany).

3. Do miseczki wbijamy 3 całe jajka i dokładamy śmietanę i płaską łyżeczkę papryki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Na grubej tarce trzemy małą kostkę sera (ok 150g). Utarty ser wrzucamy do miski. To będzie nasze wykończenie tarty.

tarta14. Kiedy mamy już wszystko gotowe wyklejamy ciastem foremkę na tartę (ta, której dziś użyłam, ma 28 cm). Nakłuwamy widelcem ciasto w kilku miejscach. Wkładamy na 10 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie układamy na tarcie brokuły i kurczaka i zalewamy połową mieszanki jajeczno-śmietanowej. Drugą połowę dolewamy wtedy, kiedy widzimy, że pierwsza warstwa się już lekko ścieła.

tarta2

5. Pieczemy jeszcze kilka minut i gotowe. Voila! 🙂 Nie taka tarta straszna jak ją malują 😉tarta6

tarta4

Dodaj komentarz